Monday, 5 July 2021

Sotong Tin Masak Tumis






Kebanyakan orang pernah melalui kesusahan dalam kehidupan, mungkin dari sudut kewangan atau sudut yang lain. Tapi sebenarnya itu semua akan menjadi pengalaman berharga dalam hidup kita.

Yela kan. Kalau kita tak pernah rasa susah, mesti kita tak hargai masa kita senang. Kenapa saya bercakap pasal susah senang kehidupan ni? Hihi. 

Rasa macam ada kaitan dengan tajuk hari ni. Sotong tin masak tumis. Dari saya kecik sampailah besar memang tak pernah makan sotong dalam tin ni. Setahu saya harga dia mahal berbanding sardin. Sebab tu kot mak ayah tak pernah beli. Yela kami bukanlah orang senang dulu. Tapi mungkin juga mak memang tak pandai makan sotong ni sebab tu tak pernah beli. 

Selepas saya berkahwin, encik suami yang ajar saya makan sotong tin ni. Suami beli dan suruh saya masak sotong tin. Alamak, dah lah tak pernah masak. Terfikir cam mano den nak masak ni. 

Dengan bantuan encik google, maka saya dapatlah resepi cara masak sotong tin ni. Hehe. Makan dengan nasi panas dan telur dadar, oh mak ai sedapnyaaa. Tak sangka sesedap ini. Kahkah. 

Maka bermula dari saat itu, beberapa kali jugaklah kami makan lauk sotong tin. Sebab dia mudah nak sediakan. Balik kerja masing-masing penat, kita buat yang mudah-mudah je. Benda boleh buat mudah, buat apa susahkan diri. Haha. 

Jom kita tengok resepi dia. 


Bahan-Bahan:

1 tin sotong dalam tin ( Saiz kecil)

1 1/2 biji bawang merah saiz sederhana (Hiris)

3 ulas bawang putih (Hiris)

5 biji Cili padi (Hiris)

Seketul kecil halia (Hiris)

Air asam jawa 

Air

Garam dan perasa pilihan 



Cara-Cara:

Panaskan minyak dan tumis bahan hiris sampai wangi. 

Masukkan sotong dan air asam jawa. Air sotong tu masukkan sekali. Kalau nak lebih kuah, boleh tambahkan air.

Masak sampai mendidih. Perasakan. 

Kacau-kacau. Agak-agak dah masak, tutup api.

Sedia untuk dihidangkan bersama telur dadar.



Semoga yang baik-baik akan selalu hadir dalam hidup kita, senyum selalu. :)

Sekian.












No comments:

Post a Comment