Tuesday, 20 July 2021

Jemput-Jemput Pisang Kapas



Minggu lepas dapat kiriman pisang kapas dari kakak yang duduk kat Kelantan negeri Cik Siti Wan Kembang nun jauh di pantai timur. Terima kasih kakakku sayang. ❤

Rasanya saya tak pernah beli pisang kapas. Susah nak jumpa kot kalau kat kedai runcit. kedai acheh kat area rumah ni lagi la. Selalu ada pisang yang sama je. Pisang cavendish rasanya. Pisang emas pun dah lama tak makan. Sedapnya pisang emas. Yummy. 

Pisang kapas ni selain sedap dibuat cekodok, ia juga sedap dimakan begitu saja. 
Tengoklah isi dia yang putih melepak tu. Hihi. 

Dua biji saya dah makan gitu, tinggal lagi tujuh biji ni eloklah kita olah dia menjadi jemput-jemput pisang. Hehe.

Jemput-jemput pisang ni sememangnya menjadi kegemaran ramai kan. Apatah lagi jika digandingkan dengan teh o panas atau kopi panas. Memang terangkat orang kata. 






Pisang kapas 




Adunan kosong tanpa jagung manis




Adunan yang telah dicampur jagung manis. Saja je letak jagung manis. Nak tahu rasa dia macam mana. 





Sebelah kiri yang original, sebelah kanan yang telah dicampur jagung manis. Sebenarnya rasa kedua-duanya takde beza pun. Sama je. Haha. 





Suka tengok rupa dia yang berurat tu. 

 


Jom kita tengok resepi dia. 

 

Bahan-Bahan:

7 Biji Pisang Kapas Masak

7 Sudu Makan Tepung Gandum (Boleh lebihkan jika suka)

2 Sudu Makan Gula

Secubit Garam

½ Sudu Kecil Soda Bikarbonat

½ Mangkuk Kecil Jagung Manis

 


Cara-Cara:

1. Lenyekkan Pisang Dalam Sebuah Bekas.

2. Setelah Itu Masukkan Gula Dan Garam, Kacau Sebati.

3. Masukkan Tepung Gandum Sedikit Demi Sedikit Dan Soda Bikarbonat.

4. Kacau Hingga Sebati.

5. Bahagikan Adunan Kepada 2 Bahagian.

6. Satu Bekas Original, Manakala Satu Bekas Lagi Bolehlah Masukkan Jagung Manis Dan Kacau.

7. Boleh Goreng Dalam Minyak Yang Panas.

8. Siap Untuk Dihidangkan.


Jom makan cekodok pisang! :)

No comments:

Post a Comment